Cort, Mads P, og Jesper Grand Slam

Cort, Mads P, og Jesper Grand Slam

Magnus Cort Indlæser Cort, Mads P, og Jesper Grand Slam 5 minutter Videre Mark Cavendish

SÅDAN BLEV CORT ENDELIG EN DEL AF GRAND SLAMMEN, SOM PEDERSEN ALLEREDE HAR OPNÅET

Selvom Covid-spøgelset hang tungt over starten på 10. etape med ni ryttere - herunder den tidligere løbsleder Evenepoel og Colombias Uran - der ikke stillede til start, var den mere akutte udfordring den kraftige regn og rapporter om frysende temperaturer og kraftig blæst på toppen af dagens højeste punkt, Passo delle Radici. Trods rygter om, at etapen ville blive neutraliseret og starte med kun 70 km tilbage, blev løbet gennemført blandt en række angreb fra starten. Snart åbnede en kvintet bestående af De Marchi, Gee, Amanuel Ghebreigzabhier (Trek-Segafredo) og Soudal Quick-Step-duoen Louis Vervaeke og Mattia Cattaneo en snæver kløft foran en nervøs hovedfelt. På en benhård, ukategoriseret stigning var De Marchi og Gee snart de eneste tilbageværende ryttere, hvorefter både Cort og Bais lancerede soloraids fra feltet for at tilslutte sig. Et modigt træk fra briten Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers) gik ubemærket hen - måske på grund af londonerens sorte regnjakke - indtil Roglic sendte en Jumbo-Visma-domestik frem for at neutralisere truslen.

Cort og Bais sluttede sig snart til lederne og skabte en firemandsgruppe, der opbyggede et forspring på 4'45" foran Passo delle Radici, inden den høje Milan konsoliderede sin føring i maglia ciclamino ved at tage femtepladsen i mellemsprintet foran sine rivaler. Movistar satte tempoet i front af hovedfeltet, da de forsøgte at holde forspringet nede med deres sprinter Gaviria i tankerne for afslutningen. Men på stigningen måtte den colombianske rytter give op på grund af kulden og var en af flere ryttere, der blev efterladt. Senere crashed Gaviria på nedkørslen og satte dermed den sidste søm i kisten for hans chancer. Den italienske Bais fortsatte sin fine form og sikrede maksimale point over toppen af Radici, hvilket bragte ham op på 104 point i blåtrøje-konkurrencen - mere end dobbelt så mange som hans nærmeste udfordrer, franskmanden Thibaut Pinot (Groupama-FDJ). Mens Bais faldt tilbage til hovedfeltet, så Bahrain Victorious en mulighed for at angribe. Tre af deres ryttere - Damiano Caruso, Andrea Pasqualon og Milan - satte tempoet op og gik i den modsatte retning, og de tog Pavel Sivakov fra Ineos Grenadiers med sig. Det var en spændende, men resultatløs

20 km cameo, der resulterede i, at Milan crashede ned i en grøft på nedkørslen, og holdet brugte værdifuld energi, som kunne have spillet ind i den endelige jagt. Milan endte faktisk som nummer syv i Viareggio, og hans føring i maglia cilamino konkurrencen blev reduceret til 18 point over Pedersen.

Flere andre dramatiske øjeblikke opstod også - herunder styrt for Jay Vine (UAE Team Emirates) på nedkørslen og kontroversielt Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), der blev påkørt af en løbsfunktionær på vejen, da tingene begyndte at falde på plads igen. Bettiol blev væltet efter at løbsfunktionæren klodset trådte ud i italienerens vej, mens han håndterede en anden situation.

To minutter var forspringet med 30 km tilbage, da ryttere som Pedersen, Cavendish og Ackermann fandt vej tilbage til hovedfeltet, som var blevet kraftigt reduceret af de tidligere vejrmæssige og opadgående udfordringer på etapen. Da ingen enkelt sprinter kunne regne med meget hjælp til forfølgelsen, var trioen i stand til at opretholde deres forspring indtil mål i Viareggio - selvom det krævede fortsat hårdt arbejde under spænding og dramatiske afslutning, der udspillede sig under kraftig regnvejr, efter en kortvarig pause fra skybruddet. Faktisk beskrev Cort senere sin dag som "en af de hårdeste" han nogensinde havde oplevet i sin lange karriere. "Vi havde ikke mange andre valg end at fortsætte med at presse," sagde den 30-årige. "Jeg kan ikke huske, om jeg nogensinde har kørt en etape som denne med så meget pres i bjergene. At give alt, hvad du har i en gruppe med kun tre eller fire fyre - det er en meget hård dag."

Corts sejr gjorde ham til den anden dansker, der opnåede en komplet hattrick af Grand Tour-etapesejre i Giroen - selvom det tog ham 2.411 dage i forhold til sin landsmand Pedersens beskedne 300 dage.

"Jeg er utrolig glad for sejren," sagde Cort og tilføjede: "For mig er det meget vigtigere at gøre det [grand slam] end at være den første. I dag var sådan en hård dag - en af de hårdeste etaper, jeg nogensinde har kørt på en cykel. At slutte med en sejr er utroligt. Til tider var jeg derude i kulden og vidste næsten ikke, hvad der foregik."

Twelvesixteen.dk

Forsæt læsning