Mark Cavendish

Mark Cavendish

Mark Cavendish har beskrevet Tour de France som "over sporten" og understreget, hvor speciel begivenheden er. Cavendish har et unikt forhold til Touren, da han har vundet rekordlignende 34 etaper i cykelsportens mest prestigefyldte løb - det samme antal som den belgiske legende Eddy Merckx. Han forventes at forsøge at slå rekorden i år med det nye hold Astana Qazaqstan, efter at han blev overset af Quick-Step Alpha Vinyl og ikke fik lov til at køre i Touren sidste sæson.

"Det er vanvittigt, fordi man tror, man kender cykling," fortalte Cavendish Eurosport-eksperten Adam Blythe om Tourens betydning. "Jeg forklarer alle, der aldrig har været med i Tour de France, at der er amatører, der tror, de ved noget om cykling. Men de kan ikke forestille sig, hvordan det er at køre som professionel. Det er på et helt andet niveau. Så skal du gå fra at være professionel til at være i WorldTour, og det er en tydelig opgradering. Men du skal ikke bare træde op til Tour de France, det er over sporten. Du har de 170 bedste cykelryttere i verden. Ingen af dem er virkelig i deres første Grand Tour, ingen af dem kommer tilbage fra skade, ingen af dem bruger Grand Tour'en til at forberede sig. Konsekvenserne af at vinde og tabe det løb er så meget større end noget andet. Så du har de 170 bedste, alle på deres topform det år, alle med ikke kun cykelverdenens øjne på sig, men verdens øjne rettet mod dem. Det er ret vildt, ikke engang kun i løbet. Alt omkring det er bare større, højdepunkterne, lavpunkterne. Det er så specielt."

Cavendish's første etapesejr i Touren kom i 2008, og han har vundet fire gange på Champs-Élysées, der anses for at være højdepunktet for sprinterne hvert år. Han er blevet verdensmester, har vundet en olympisk medalje og taget flere etapesejre ved store løb siden da. I en alder af 37 anses han stadig bredt som en trussel blandt sprinterne.

Blythe fortalte Cavendish: "For mange mennesker, med den succes og det, de har opnået, ville de have sagt: 'Fantastisk, nu er det slut, jeg er færdig.' Men du er stadig her, du fortsætter stadig." Cavendish svarede: "Jeg tror, jeg er skyldig i at være den, der har sagt det til alle andre. Ingen ser rigtig på, hvad jeg har gjort, fordi jeg aldrig rigtig har set på, hvad jeg har gjort. Jeg sætter altid et mål, prøver at nå det og sætter derefter et nyt mål. Selvfølgelig har det sat mig i en position, hvor jeg ikke rigtig kan værdsætte mine 161 sejre, fordi jeg er nødt til at blive ved med at vinde. Hvert år skal man blive bedre. Det handler ikke kun om cykling, det handler om enhver sport, det handler om livet."

Da han blev spurgt, hvad der fik ham til at sige det, fortsatte Cavendish: "Det gør man bare. Man kan ikke hvile på laurbærene. Det er en ting, jeg indprenter mine børn, at de ikke skal hvile på, hvad de har opnået. De skal blive ved med at stræbe efter fremskridt og ikke give op. 'Giv ikke op' tror jeg er det vigtigste.

Twelvesixteen.dk